Tips voor je pomeranian bij warm weer

Gepubliceerd op 19 juli 2022 om 13:39

De zomer is een leuk seizoen om buiten te zijn met je pomeranian! Net als mensen kunnen honden oververhit raken. Hun lichaamstemperatuur stijgt tot een gevaarlijk niveau en je huisdier kan zijn interne thermostaat niet meer regelen. Omdat honden niet zweten, maar hijgen om af te koelen, zijn ze gevoeliger voor de hitte. Houd je vrienden extra in de gaten tijdens warme dagen. 

Pomeranian warm weer

Hoe weet ik of mijn hond het te warm heeft?

Hieronder vind je een overzicht van de symptomen die kunnen optreden wanneer je hond oververhit raakt:

  • droge neus,
  • overmatig hijgen en kwijlen,
  • vermoeidheid, 
  • rode slijmvliezen,
  • koorts en
  • buiten bewustzijn


Tips om je hond koel te houden: 

1. Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling.

Zorg dat je altijd vers water bij de hand hebt.

Je kunt thuis een sproeier aanzetten of een klein badje vullen (Controleer voordat je het zwembad vult de temperatuur van het water dat uit de slang komt, soms kan het water heet zijn als de slang buiten in de zon heeft gestaan)

Je kunt ook een handdoek pakken en deze in koud water laten weken en dan lichtjes om de nek van je hond wikkelen, er zijn ook koelmatten en bedden te koop. Dit zal helpen om hun lichaam af te koelen. Misschien wil je een hip koelvest kopen, wat geweldig is om te gaan wandelen of kamperen.

2. Laat je hond niet in de auto.

Plan geen uitjes waarbij de hond lange tijd in de auto moet zitten en wanneer dit niet anders kan, kun je de ritjes het beste heel vroeg in de ochtend of laat op de avond doen. 

Je hond een paar minuten in de auto laten om de winkel in te rennen is geen goed idee. Een hond alleen achterlaten in een hete auto kan zelfs dodelijk zijn, zelfs als ze in de schaduw geparkeerd staan ​​met de ramen open.
Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een auto kan oplopen. Het hoeft buiten niet tropisch warm te zijn om de temperatuur in een auto in een korte tijd tot hoge temperaturen te laten oplopen. Als het buiten 24 graden is, dan kan het in de auto binnen 10 minuten al 34 graden zijn en na een half uur zelfs 43 graden! 

Pomeranian auto

3. Beperk teveel beweging.

Dagelijkse lichaamsbeweging is belangrijk om uw hond gelukkig en gezond te houden. Tijdens de zomer moet je echter een paar dingen overwegen voordat je met je hond gaat wandelen. Zorg ervoor dat je je wandeling op het ideale moment van de dag doet. Je wilt niet gaan wandelen als de zon recht boven je hoofd staat. Plan ochtend- of avondwandelingen als het koeler is.

Als algemene vuistregel geldt dat als je je hand niet 5 seconden op het asfalt kunt houden, het TE HEET is voor de pootjes van je pup. 

Asfalt en zand warmen in de volle zon snel op en kunnen gloeiend heet worden. Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Bij temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden. 

Pomeranian wandelen warm weer

4. Honden in het water

Zwemmen met je hondje kan zeker, maar dit kun je beter uitstellen tot later op de dag. Zwemmen is een manier voor je hond om af te koelen, maar let op: bij het zwemmen, vooral met een bal, krijgt de hond vaak ongemerkt veel water binnen. Zelfs bij gewoon water kan dit bij hele grote hoeveelheden problemen geven, maar vooral bij zeewater moet hiermee uitgekeken worden. Hiervan kunnen honden maag- en darmklachten krijgen. 

Houd ook rekening met de schoonheid van het water, stilstaand water kan blauwalg bevatten, in dit water moet je hond niet laten zwemmen. Ook het drinken van veel vervuild water is niet goed voor de hond, dit is dan ook zeker een aandachtspunt.

Pomeranian water

5. Spelen hond

Ook de activiteiten van je hond dienen te worden aangepast op de temperatuur. Het is absoluut af te raden jouw hond te belasten met zwaardere inspanning op deze warme dagen. Leuke waterspellen zijn bijvoorbeeld perfect voor warme dagen, let er wel op dat de hond niet té veel water binnen krijgt dit kan problemen veroorzaken.

pomeranian-heet-weer

6. Kauwen: 

Een goede manier om de hond bezig te houden zonder al te veel inspanning is het aanbieden van kauwmateriaal. Laat jouw hond lekker genieten van een kauwsnack in de schaduw. De meeste honden worden hier rustig van en dit is exact wat je wilt bereiken op deze warme dagen. Ook kauwspeelgoed wat gevuld kan worden met water is perfect om op te kauwen deze dagen én werkt verkoelend.

Pomeranian kauwen heet weer

7. Comfortabele plek

Zorg voor een comfortabele plek voor je hond om te rusten. Je zult merken dat je hond op warme dagen meer slaapt en dit is goed, zo is er weinig inspanning en dit draagt bij het aan koel houden van het lichaam. Zorg er dan ook voor dat jouw hond een fijne slaapplek heeft op deze dagen. Hieronder volgen enkele tips:

 

Schaduw en koele ruimtes: Zorg voor schaduwrijke slaapplekjes in de tuin of plaats de slaapplek van jou hondje in een koele ruimte in huis. 

Geen zon op de slaapplek:  Laat ze niet in de zon liggen.

Verkoel de slaapplek van de hond: Maak gebruik van verkoelende producten, er zijn producten te koop voor een koele rustplek voor je hond. 

Voldoende fris drinkwater: Zorg te allen tijde voor fris drinkwater voor je hond, op deze dagen drinken honden meer dan normaal. Een goed gevulde drinkbak is dan ook belangrijk voor je hond.

Warm weer water pomeranian

Wat te doen bij oververhitting van je hond?

Neem je hond mee naar een schaduwplek en begin direct met koelen, koel je hond door middel van water. Maak hem of haar nat op de borst, de

pootjes, de liezen en leg hem of haar hierna op een vochtige handdoek. Leg geen handdoek over ze heen, hierdoor komen ze de warmte niet meer kwijt. Daarna geef je je hond tussendoor kleine slokjes lauw water te drinken. Neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

 

Heb je nog vragen of tips, plaats ze hieronder in een reactie.


Wil jij een droom dwergkees kopen? Bekijk dan ons aanbod dwergkees puppy's.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.