• De mooiste rasechte pomeranians,
  • 6 maanden garantie op alle erfelijke en aangeboren aandoeningen,
  • FCI-stamboom,
  • Goed gesocialiseerd

Teken bij je pomeranian: preventie en behandeling

Gepubliceerd op 12 april 2022 om 13:14

Hoe voorkom je dat je pomeranian deze zomer last krijgt van deze teken? Het is belangrijk dat elke baasje extra goed oplet om onze honden tekenvrij te houden. Gelukkig kun je een aantal maatregelen nemen om tekenbeten bij je hond te voorkomen. Daarnaast leggen we in deze blog uit hoe je een teek het beste kunt verwijderen.

teek hond

Wat is een teek?

In de zomer heeft je hond een hogere kans op een tekenbeten. Teken zijn beestjes die zich schuilhouden in bosjes en gras. Ze springen naar je hond, klemmen zich met de pootjes vast in de huid en voeden zich met het bloed. Vóór het voeden met bloed zijn teken klein en slechts enkele millimeters groot, na het hechten en voeden met het bloed van een hond, kunnen volledig volgezogen teken groeien tot meer dan 1 cm groot.  

Teek pomeranian

Hoe krijgen honden teken?

Teken gebruiken hun voorpoten om zich vast te grijpen en kruipen dan over de vacht en door de vacht om een ​​geschikte plek te vinden om zich vast te hechten en te voeden met bloed. Teken nestelen zich vooral op warme plekken zoals in de liezen of de nek van de hond. Behalve dat het natuurlijk helemaal niet lekker aanvoelt en kan het gaan jeuken, brengt de teek ook nog risico's met zich mee. Teken kunnen ziektes overbrengen, de ziekte van Lyme is de bekendste. Houd je hond na een tekenbeet dan ook extra goed in de gaten en let op symptomen als sloomheid, braken, geen eetlust en ademhalingsproblemen. Merk je iets geks aan je hond? Ga dan direct naar de dierenarts.

Doe de tekencheck!

Ben je met je hond in de natuur geweest? Doe dan de tekencheck!  Het is raadzaam om met je vingers door de vacht van uw hond te gaan, terwijl je voorzichtig aan het huidoppervlak voelt. Kijk en voel goed rondom de oren, nek en in de liezen. Verwijder de teek meteen met een speciale tekentang. Zo'n tang of pincet kun je bij de dierenwinkel kopen. De teek verwijder je door hem zo dicht mogelijk bij de huid vast te klemmen, en hem er dan niet uit te trekken, maar juist rustig te draaien net zolang totdat de teek vanzelf loslaat. Zorg ervoor dat je niet in het lichaam van de teek knijpt, op die manier blijven er in de huid geen pootjes achter die voor ontstekingen kunnen zorgen. Maak het plekje waar de teek heeft gezeten nog even schoon met een watje en wat alcohol.

teken pen hond

Teken voorkomen

Teken zijn voor honden gelukkig niet zo gevaarlijk als voor mensen, en in de meeste gevallen geldt dat een regelmatige check voldoende is. Voor honden in risicogebieden en die dagelijks in het bos of in warm, grasrijke gebied lopen in het tekenseizoen, kan extra preventie nuttig zijn. Als het om teken en vooral tekenbeten gaat, is voorkomen altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel tekenwerende en -dodende producten verkrijgbaar voor honden. Doorgaans werken deze middelen zowel tegen teken als vlooien en in sommige gevallen ook luizen.

 

Heb je nog vragen of tips, plaats ze hieronder in een reactie. 


Wil jij een droom dwergkees kopen? Bekijk dan ons aanbod dwergkees puppy's.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.